Mindent a sminktetoválásról...

A sminktetoválás feladata az arc természetes harmóniájának megteremtése: a szem, a szemöldök és a száj hangsúlyossá tétele. A kényelem sem utolsó szempont természetesen, nem kell többé fél órával korábban kelni egy szép smink elkészítéséhez, és nyugodt lélekkel strandolhatunk nyáron, nem "folyik le" a szemünk, szemöldökünk.

"Amit nem rajzolt meg a természet vagy elmostak az évek"

Manapság a sminktetoválást erre külön kifejlesztett professzionális gépekkel végzik. A tűk orvosi fémből készülnek és a bőrbe pontszerűen juttatják be a pigmentet (festékanyagot).

Napjainkban már teljesen megszokott, hogy tetoválást viselünk, ki-ki a maga ízlésének megfelelőt.

Fontos azonban, hogy különbséget tegyünk az életre szóló tetoválás és a néhány évig megmaradó kozmetikai tetoválás (sminktetoválás, permanent make up) között.

A kétféle tetoválás között elsősorban technikai különbség van: az élethosszig tartó testtetoválás készítésekor a bőr aljáig tetoválnak, míg a kozmetikai tetoválásnak pontosan meghatározott korlátai vannak: kizárólag a hámréteg legalsó sejtsoráig, a bazális rétegig tetoválunk. Ezért is olyan népszerű, hiszen 2-4 évig marad a bőrben, utána eldöntheti viselője, hogy szeretne-e újat, esetleg mást.

Az apró szépséghibákat - mint a gyér vagy rövid szemöldök, a kicsi, közelülő szem vagy éppen a keskeny, kicsi, szabálytalan száj - ki lehet vele javítani, illetve tökéletesebbé lehet varázsolni. Természetesen akkor is jól alkalmazható, ha nem szépséghibát korrigálunk, hanem az amúgy tökéletes vonalakat hangsúlyozzuk, nyitjuk a tekintetet, teltebbé varázsoljuk az ajkat, gyakorlatilag egy szép nappali sminket készítünk el.

Gyakori kérdés, hogy miért nem tanácsos az arcon végleges tetoválást készíteni: az arc degenerációs folyamatai, ahogy ráncosodunk nem kímélnék az odatetovált kontúrvonalakat sem. Képzeljünk csak el egy 20 éves korban tetovált szemkontúrt, hogy néz az ki további 20-30 év elteltével?! Különös tekintettel a közkedvelt "cicásított" szemnél bizony 1-2 centivel lejjebb kerülhetne a vonal, ami meglehetősen groteszk látványt nyújtana.

Szemhéj kontúr tetoválás
(időtartama: 1,5-2 óra)

A szem hangsúlyossá tételére, valamint a szem formájának korrigálására. Egyénre szabottan, a vékony szempillatőben húzott vonaltól, egészen a vastag vonalvezetésig. Azoknak, akiknek gyér és világos szempillájuk van, de nem akarnak kontúrt, ajánljuk a szempilla sűrítést, amely a szempilla tövekben, pontszerűen látszik, hatása teljesen természetes.

Szemöldök tetoválás
(időtartama: 1,5-2 óra)

A szemöldök ívének hangsúlyossá tételére, fazonjának korrigálására, illetve abban az esetben, ha a színével elégedetlen. A szemöldök egyéni kialakítására többfajta technikai megoldás, illetve a bőr tónusához és az egyéniséghez illeszkedő színharmónia megalkotására van lehetőség. A szemöldököt általában satír vagy speciális "M", illetve 3D technikával készítjük, azoknak, akiknek gyér vagy formailag tökéletlen a szemöldökük. Azoknak, akiknek szép dús a szemöldökük, csak az eleje vagy a vége rövidebb a kelleténél, esetleg köztes hiány van, szálazott technikával ki tudjuk korrigálni a hiányzó részt.

Szájkontúr tetoválás
(időtartama: 1,5-2 óra)

A száj formájának korrigálására, illetve a száj hangsúlyossá tételére, az ajkak érzéki vonalának kialakítására. Egyéni igényektől függően a vékonytól a vastag kontúrig, a bőr tónusához és az egyéniséghez illeszkedő színben.

Szájsatír
(időtartama: 2-3 óra)

A száj kontúrozását és az ajkak színnel betöltését azoknak ajánljuk, akik nem szeretnek bajlódni az állandó rúzsozással, de egyéniségükhöz illő, szép színű, érzéki ajkakat szeretnének. Praktikus és kényelemes.

Miért jó a sminktetoválás?

Amit nem rajzolt meg a természet vagy amit elmostak az évek, azt mi pótolhatjuk, szépíthetjük.
Miért sminktetoválás és nem csak simán mondjuk arctetoválás? Azért, mert a kettő között jelentős különbség van. Míg a tetoválás az irha rétegig, sőt a bőraljáig terjedhet, ezzel garantálva azt, hogy élethosszig tart, addig a sminktetoválás csak a hámréteg legalsó sejtsoráig, a bazális rétegig terjedhet, így az csak 2-4 évig marad a bőrben. Miért fontos ez? Azért, mert az arc degenerációs folyamatai, ahogy ráncosodunk nem kímélnék az odatetovált kontúrvonalakat sem. Képzeljünk csak el egy 20 éves korban tetovált szemkontúrt, hogy néz az ki további 20-30 év elteltével?! Különös tekintettel a közkedvelt "cicásított" szemnél bizony 1-2 centivel lejjebb kerülne a vonal, ami meglehetősen groteszk látványt nyújtana.

Milyen az ideális sminktetoválás?

A kevesebb néha több elve talán itt érvényesül a legjobban. A sminktetoválás minden esetben egy szép, de diszkrét nappali smink alapjait adhatja meg, illetve a korrigálandó kisebb-nagyobb szépséghibákat javíthatjuk vele. Talán végre kimegy a divatból a "csokis száj" vagy a "Kleopátra szem" vagy a "csodálkozó Marlene Dietrich" szemöldök. Ha lelki szemeink előtt megjelent a kép, akkor láthatjuk, ezek a divatirányzatok messze voltak a természetestől.

Hogyan választjuk ki a megfelelő pigmentet?

Soha nem csak a hajszín vagy az arcszín dönt, hiszen ezek változhatnak hála a hajfestékeknek vagy a szoláriumnak, sőt nem is a vendégen lévő ruha színe dönt, mint a sminkelésnél. A sminktetoválás talán legfontosabb és sokak által sajnos kevéssé ismert területe a színelmélet, azaz a bőrszín alaptónusának meghatározásával tudjuk csak helyesen megválasztani a vendégünknek legmegfelelőbb pigmentet. Ezt leginkább a tenyérből tudjuk megmondani, azt egy kissé kifeszítve jól látszik, hogy kinek sárgás, kinek vöröses vagy éppen kékülő a bőrének alaptónusa, amely sokkal nagyobb mértékben befolyásolja a bevitt pigmentet, mint azt sokan gondolnák. Így lesznek például az eredetileg barnára tetovált szemöldökökből 1-2 hónap alatt vörösesek.

Mindegy milyen géppel és kiegészítőkkel dogozunk?

Nem, bizony!
Az egyszerűbb, csak kézi egységből és adapterből álló, olcsóbb árfekvésű gépek tűi oldalirányba is kimozdulnak, ezért szaggatják a bőrt, így több korrekcióra van szükség és ritkán marad tartós a sminktetoválás. A professzionális gépek tűi csak le - fel irányban mozognak, így a bőrt a legkisebb mértékben sértik, korrekcióra alig van szükség. A jó minőségű pigment és a hatásos fájdalomcsillapító szerek, amik közül a jobbak vérzéscsillapító hatással is bírnak, hogy a vér ne mossa ki a frissen betetovált pigmentet szintén elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy igazán nívós munkát végezhessünk.

Ha a fenti tényeket ismerjük, a tévhiteket nem alkalmazzuk munkánk során és profiként, professzionális géppel és kiegészítőkkel dolgozunk, akkor mi nem okozunk csalódást a vendégeinknek.
3D szemöldök, duo color szemöldök, szálazott szemöldök tetoválás, szemöldök tetoválás, szemhéj tetoválás, szálazás, szájsatír, sminktetoválás, smink tetoválás


Fájdalomcsillapítás
Sokan félnek a fájdalomtól és ezért nehezen szánják rá magukat, pedig szerencsére ma már olyan, a sminktetoválásban használatos fájdalomcsillapító szerek léteznek, amelyek segítségével a fájdalomérzetet elkerülhetjük. A folyékony vagy gél állagú szerek a legjobbak, amelyek azonnal felszívódnak a bőrbe, ilyenek a PUREBEAU fájdalomcsillapítói, aminek alkalmazásával még a legérzékenyebbek sem éreznek fájdalmat és allergiás reakciót sem válthatnak ki.

A tetoválandó bőrfelület fertőtlenítése után érzéstenelítjük a területet (hatóidő: 8-10 perc), majd az elképzelés szerint előrajzoljuk a kívánt kontúr vonalakat, egyeztetjük a formát, kiválasztjuk a színt és a vendég jóváhagyása után elkezdjük a tetoválást. Az első átütés után, minden törlésnél, újra érzesételenítünk, így garantált a fájdalom mentes sminktetoválás.
 
TUDNIVALÓK!
Lehet? Nem lehet?
A legtöbben, akik hozzánk járnak laikusok, tehát egyáltalán nincsenek tisztában olyan alapvető tényekkel, melyeket viszont nem hagyhatunk figyelmen kívül a munkánk során. Ezek közül az egyik legfontosabb terület a sminktetoválásban a kontraindikációké, azaz az ellenjavallatoké. Nekünk, szakembereknek kötelességünk ezeket ismerni és vendégeinket ezekről tájékoztatni.

Vannak olyan kontraindikációk, amelyek a kozmetikus számára egyértelműek, hiszen szemmel láthatók. Ilyenek az arcon, illetve a tetoválandó bőrfelületen lévő, a normálistól eltérő bőrtünetek: szövetszaporulatok (anyajegyek, szemölcsök), herpesz, ekcéma, nap vagy szolárium okozta fokozott bőrkárosodás, leukoderma, vitiligo és minden egyéb olyan bőrprobléma, amely eleve kizárja, hogy kozmetikus bármilyen módon kezelhesse. Természetesen ha egy herpesz elmúlik vagy ha a vendégünk az anyajegyét leszedette és a szövettana negatív lett, akkor a hám teljes gyógyulását követően tetoválhatjuk. Vannak olyan betegségek, amelyek szintén kizárják a sminktetoválás lehetőségét, viszont látható jelei nincsenek.

Ezekről csak úgy szerezhetünk tudomást, ha megkérdezzük vendégünktől, hogy nem szenved-e a következőktől: epilepszia, vérzékenység, hepatitisz, AIDS, lázas állapottal járó bakteriális vagy vírusfertőzés, valamint kizáró ok a kemoterápiás kezelés is. A magas vérnyomás, a cukorbetegség és a terhesség, mint kizáró okok vitatottak. A terhesség első és utolsó trimeszterében nem javallott, hiszen ilyenkor a legnagyobb a vetélés és a koraszülés kockázata és bár mi tudjuk, hogy a sminktetoválás nem okozhatja önmagában egyiket sem, ne kísértsük a sorsot.

Az utolsó trimeszterben egyébként is jellemzően vizesednek a kismamák, egy ödémás arcot pedig nem szabad tetoválni, arról nem is beszélve, hogy kellemetlen a hosszú fekvés nagy pocakkal.

A magas vérnyomásban szenvedők esetleg rosszul lehetnek és a tetoválás alatt megfigyelhető, hogy vérzékenyebbek, a cukorbetegekre ez szintén jellemző, ráadásul az ő sebgyógyulásuk sokkal lassúbb, ezért fokozott a fertőzésveszély is.

Sokaknak a tengerparti nyaralás előtt 1-2 nappal jut eszébe, hogy sminktetoválást készíttessen. Lehet? Nem, bizony. A napsütéstől hiperpigmentáció alakul ki, a pigment a vízben kiázik a bőrből, arról már nem is beszélve, hogy elfertőződhet.

A tetoválás előtt 3-4 nappal és utána 1 hétig nem végezhetünk kozmetikai kezelést az arcon, illetve a tetoválandó területen, különös tekintettel a lipidek bevitelére. Nem festhetünk szempillát, szemöldököt előtte 2 nappal és utána 2 hétig. (Nyilván csak akkor, ha ott tetoválnánk)

A tetoválást követő 1 hétben nem lehet napozni, szoláriumozni, strandra, uszodába menni, nem lehet szaunázni, lehetőség szerint nem szabad sminkszereket használni. Amit minden esetben lehet, évszaktól függetlenül: arcot, hajat mosni, a megszokott ápolókrémeket használni, kikerülve persze a tetovált felületet.
 
VÉGEZETÜL, AKI RAJTAD A TETOVÁLÁST VÉGZI...


VÁRLAK SZERETETTEL!

 

Search Away

Kapcsolatfelvétel

Név

E-mail *

Üzenet *

Kovács-Varju Vera
+36 30 548 6851
kovacs.v.vera@gmail.com